Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara'da düzenlenen Anadolu Organize Sanayi Bölgeleri İstişare Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında 97 milyar liralık devasa bir yatırımın harekete geçirildiğini duyurdu. Bu yatırım, ülkemizin orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatını daha da artırmayı ve Türkiye'yi yüksek teknolojide küresel bir güç haline getirmeyi hedefliyor. Bakanlık, sanayinin yüksek teknoloji odaklı üretime geçişini hızlandırmak ve rekabet gücünü artırmak için gerekli finansman ve altyapıyı sağlamak üzere çeşitli adımlar atıyor. Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı ile 291 milyar lirayı aşan yatırımların onaylandığını ve HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile 7 milyar doları aşan yatırımların ülkemize kazandırıldığını vurguladı. Bu programlar, elektrikli araçlar, güneş hücreleri ve rüzgar türbinleri gibi stratejik sektörlere odaklanarak ülkemizin teknolojik dönüşümünü hızlandıracak.

OSB'lerde Yeni Yatırımlar ve Süre Uzatımı

Son 22 yılda OSB sayısının 191'den 366'ya yükseltildiğini ve ülke genelinde sanayi bölgesi bulunmayan il kalmadığını belirten Bakan Kacır, OSB Uygulama Yönetmeliği'ndeki değişikliklerle kural bazlı ve şeffaf bir yönetişim modeli oluşturduklarını açıkladı. Geçtiğimiz aylarda 16 OSB'de 160 sanayici ön tahsis, 122 OSB'de ise 656 yatırım yeri için 1507 sanayici tahsis başvurusunda bulundu. Yeni yatırımları teşvik etmek amacıyla 96 OSB'de 14 milyon 625 bin metrekare büyüklüğündeki 913 yatırım yerini tahsis başvurusuna açtıklarını ve 15 OSB'de de 5 milyon 742 bin metrekarelik alan için ön tahsis başvurusunu duyurdu. Ayrıca, arsa tahsis süresi dolan ancak yatırımlarını tamamlayamamış sanayicilere, bir defaya mahsus olmak üzere 3 yıla kadar süre uzatımı imkanı sağlandı. Bu haktan faydalanmak isteyenlerin 31 Ocak tarihine kadar Bakanlığa başvurmaları gerekiyor. Yeni OSB kurulumları ve genişleme alanlarında stratejik yatırımlar için yüzde 15 alan ayrılması da sağlandı. Bu sayede, yeni yatırımlar için daha fazla alan oluşturuluyor ve sanayinin gelişimi destekleniyor.

Yeni Sanayi Bölgeleri ve İstihdam

Bakan Kacır, gelecek dönemde daha fazla planlı sanayi bölgesi oluşturmak için Ulusal Sanayi Alanları Master Planı hazırladıklarını açıkladı. Bu plan, ulaşım ağları, Hazine arazileri, eğim, hakim rüzgar yönü gibi birçok faktörü dikkate alıyor. Master planının ilk faz çalışmaları kapsamında Samsun-Mersin hattındaki 18 ilde 34 potansiyel sanayi bölgesi tespit edildi. Bu alanlar, mevcut 366 OSB'nin büyüklüğünden daha büyük ve stratejik öneme sahip ulusal ve bölgesel yatırımlara uygun, altyapısı hazır modern üretim ekosistemleri olarak planlanıyor. Ayrıca, ekonomi programının istihdam yoğun sektörlerdeki olası olumsuz etkilerini en aza indirmek için "İstihdamı Koruma Programı" devreye alınacak. Bu program, konfeksiyon, tekstil, deri ve mobilya sektörlerindeki 1 milyon 200 binden fazla çalışanı korumayı hedefliyor. Türkiye'nin sanayisini yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz.